Onze directe omgeving geeft veel mogelijkheden voor 4x4 en Off road rijden. Dit varieert van bergtochten met mooie uit- en vergezichten tot rock climbing. We hebben een aantal routes die we regelmatig zelf rijden om te controleren hoe de wegen zijn. Doordat het veel regent in het Noorden heb je natuurlijk deze prachtige omgeving met veel flora en fauna maar hierdoor krijg je ook waterspoelingen vanaf de bergen. Het kan zijn dat de weg 'weg' is waardoor de routes elk seizoen toch weer anders is. Het niveau varieert van routes die met een gewone auto of SUV gereden kan worden tot extreem voor de mensen die van een uitdaging houden. De routes zijn uitgeschreven in 'bolletje - pijltje' en met de Easy GPS Tripmeter-app eenvoudig uit te rijden. Maakt dat dit rit interactief en uitdagend is voor iedereen die meerijdt.


Je loopt gelijk vanuit je verblijf de natuur in. Trek je wandelschoenen aan en loop via het bruggetje beneden op het terrein de bergen in waar je eindeloos kunt wandelen en van de omgeving kan genieten. Daarbuiten zijn er nog officiële wandelroutes in het prachtige natuurgebied van het Serra da Cabreira gebergte en daaraan grenzend het nationaal park Peneda de Geres en natuurpark de Alvao. De berg ligt in het hart van het authentieke Portugal. Ongerepte natuur met mooie vergezichten, speelse watervallen, kloven en veel groen. Je ziet er soms nog wilde dieren, zoals paarden, everzwijnen, roofvogels en zelfs wolven. Een mooi natuurgebied, ruig en romantisch, even weg van onze gehaaste maatschappij en geniet. 


Voor de sportieve, goedgetrainde mountainbikers zijn hier talloze trails te rijden met enorme hoogte verschillen, smalle paadjes en bosroutes. Dus leef je uit!

 

Als je gewoon wilt fietsen en van de omgeving wilt genieten kan dat natuurlijk ook. naast onze directe omgeven raden we de Eco-Pista aan, die start bij het pittoreske stationnetje in Arco de Baúlhe, zo'n 12 kilometer van onze Quinta.


Direct om de hoek van onze Quinta schiet je zo een officiële route op over de bergen achter ons. Daarbuiten zijn er nog meer routes en trails speciaal voor de motorcross in de directe omgeving.


Op nog geen 30 minuten rijden ligt Pena Aventura park. Dit is plezier en avontuur voor jong en oud! Wat je er allemaal kan doen is, is te veel om op te noemen dus kijk even op de website: www.penaaventura.com 


Op een goede kilometer lopen kan je in natuurwater Praia Fluvial de São Nicolau een verfrissende duik nemen. Er zijn hier recreatiemogelijkheden met zitjes en een bbq. Ook is er een bar met terras aanwezig waar je een kop koffie en koud biertje kan bestellen. Let wel dit is een vrij zwem en waterrecreatiegebied zonder toezicht. In Cabeceiras de Basto zelf heb je ook een natuurwater met recreatiemogelijkheden Praia Fluvial de Cavez.

Noord Portugal heeft meerdere stuwmeren waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Met hun vele windmolens draait Noord Portugal bijna volledig op groene energie. Bij een aantal stuwmeren is een recreatiemogelijkheid met veel waterpret voorzieningen. De dichtstbijzijnde is Vieira de Minho 

Portugal staat bekend om zijn prachtige golfbanen. Ook in Noord Portugal zijn deze golfbanen te vinden.

In Fafe, op slechts 15 minuten autorijden afstand, ligt een prachtige kleine golfbaan om de beginselen van golf te leren.

In Amarante ligt een prachtige 18-holes golfbaan voor gevorderden.

Slechts op 40 minuten rijden ligt één van de mooiste golfbanen van Noord Portugal!


Porto is een van mijn favorieten steden geworden. De mensen zijn supervriendelijk, de zon schijnt er altijd, altijd zitten de terrassen vol, altijd hangt de was buiten. De Douro rivier is het stralende middelpunt van de stad. De bruggen geven een fantastisch uitzicht. Vol met vrolijk geschilderde huisjes, authentieke tegeltjes.  Een must om te doen in deze stad (of eigenlijk aan de overkant) is port proeven. Porto is een heerlijke stad waar je dagen kunt ronddwarrelen, waar je in Villa Nova de Gaia Port kunt proeven, flaneren en lekker eten in Cais da Ribeira en waar het strand dichtbij is. Porto is heel fotogeniek en gezellig. Kijk hier voor de Bezienswaardigheden

 

Wie Braga bezoekt mag zeker het heiligdom Santuário do Bom Jesus niet vergeten, het symbool van de stad met een monumentaal trappencomplex. Omringd door groene ruimte heb je van hieruit een prachtig uitzicht over de stad. In de buurt zijn er nog twee andere kerken: Het heiligdom Santuário de Nossa Senhora do Sameiro, een belangrijke bedevaartsplaats in Portugal en de kerk Igreja de Santa Maria da Falperra. Buiten het historisch centrum zijn ook het klooster Mosteiro de São Martinho de Tibães en de Capela de S. Frutuoso de Montélios om hun schoonheid en historisch belang een bezoek waard. Kijk hier voor de Bezienswaardigheden

De geboortestad van Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal, wordt beschouwd als de wieg van Portugal. Het historisch centrum is nauw verbonden met het ontstaan en de identiteit van Portugal. Het deel binnen de stadsmuren werd door Unesco erkend als werelderfgoed om de originaliteit en authenticiteit waarmee het werd gerestaureerd. De stad bezit vandaag de dag een harmonieus en goed bewaard cultureel erfgoed met sierlijke smeedijzeren balkons, granieten afdakjes, herenhuizen, bogen die smalle straatjes verbinden, door de jaren uitgesleten straatstenen, torens en kloosters. Je waant je soms even in de middeleeuwen, toen de adel er prachtige woonhuizen liet bouwen zoals het Casa Mota Prego, het Palácio de Vila Flor, Palácio do Toural en zovele andere die aan Guimarães een unieke uitstraling geven. Kijk hier voor de Bezienswaardigheden


Een bezoek aan Porto is natuurlijk prima te combineren met het proeven van een glaasje van de befaamde portwijn en om de wijnkelders te bezoeken. Als je langs de Douro wandelt, kan je eigenlijk niet naast de grote porthuizen kijken zoals Sandeman, Offley's of Kopke. Die bevinden zich allemaal in Vila Nova de Gaia. Je moet dus de Dom Luis I brug over om kelders te kunnen bezoeken.

De meeste porthuizen organiseren wel rondleidingen en proeverijen voor toeristen, maar ze hebben allemaal een beetje hun eigen systeem. Sommige huizen verwelkomen alleen groepen, bij andere moet je dan weer reserveren en bij nog andere kan je dagelijks vrij binnenlopen. Een paar porthuizen die zeker een bezoek met proeverij waard zijn:

Croft is niet de grootste naam, maar wel één van de meest toegankelijke en gezellige porthuizen om te bezoeken. Je kan de kelders het hele jaar door bezoeken en je kan er gewoon naartoe wandelen en aansluiten bij de eerstvolgende rondleiding die van start gaat.


De Douro-vallei is gelegen in het noorden van Portugal. De naam Douro betekent letterlijk ‘van goud’. De rivier Douro stroomt door een zeer groen en vruchtbaar landschap vol terrasvormige akkers met olijfgaarden, fruitbomen en, zeker niet te missen, wijngaarden. In de vallei liggen daarnaast ook kleine dorpjes, oude kloosters, en een hoop wijnboerderijen.

De vallei is al sinds de prehistorie bewoond, maar pas in de achttiende eeuw begon de regio naambekendheid te verwerven. Men begon de grond toen te gebruiken om wijnstokken te planten en sindsdien is de productie van portwijnen en Douro-tafelwijnen het belangrijkste handelsproduct van de streek. Veel mensen verhuisden naar de regio en bouwden er grote villa’s en landgoederen. De wijn werd via zogenaamde rabelos, boten met platte bodem, naar Porto en Vila de Nova Gaia gebracht, waar de dranken werden verhandeld.

 

Peso da Régua is het hart van de portproductie en de stad is dan ook omringd door wijngaarden. Je kan hier heerlijke wijnen proeven of een bezoekje brengen aan één van de wijnhuizen. Bekende wijnhuizen in de regio zijn Quinta da Pacheca, een producent voor het grote porthuis Sandeman, en de Quinta de Santa Eufemia.

Verder kan je in Régua een bezoek brengen aan het Museu do Douro waar je meer kan leren over de Douro-vallei, de geschiedenis van het gebied en over de productie van de wijnen. Natuurlijk kan je achteraf in de wijnbar van het museum genieten van een lekker wijntje met uitzicht over de Douro-rivier. Ook vind je in de stad de Capela de São Pedro de Balsemão, een kapel die meer dan duizend jaar oud is.


Voor een volledige ontspanning, als medische ondersteuning of voor vermoeide spieren na een flinke berg- of stadswandeling, een goede massage is altijd goed. Wij regelen op afspraak een erkende en gediplomeerde masseuse die aan huis of tent komt voor de massage terwijl jij wegdroomt met uitzicht op het dal....